Berättelser
Här kan du läsa om berättelser och erfarenheter från andra som haft besvär med njursten och hur det har påverkat deras liv.
Lars, 69 år
MalmöTidningen Expressen rapporterade den 14 november 2017 att en känd skådespelare hade fått ett njurstensanfall, strax innan han skulle uppträda på Malmö Stadsteater. ”Lars” kastade sig in i en taxi och åkte till akutmottagningen. Han berättade för tidningen att ”Det var fyra minuter innan jag skulle gå upp på scen som jag fick avbryta. När man får ett njurstensanfall kan man absolut inte spela. Man har så jävla ont att man inte vet vad man ska göra.” ”Lars” fick tillbringa natten på akuten för att opereras nästa morgon. Operationen gick bra och man kunde avlägsna stenen men man upptäckte att det även fanns ytterligare en njursten som skulle behövas tas bort. I artikeln står att skådespelaren hade haft tidigare episoder med njursten. ”Mitt första njurstensanfall kom 1975 när jag jobbade på Aftonbladet faktiskt” sade han. På frågan om hur ett njurstensanfall känns svarade han: ”Det är svårt att beskriva men kvinnor som fått det säger att det är värre än att föda barn. Jag kan ju inte göra den jämförelsen men det är som att någon håller en kniv i ryggen på en och vrider på den och man kommer inte undan i någon ställning.”
Kommentar
Skådespelaren ”Lars” hade tur med en ersättare som också hade tränat in hans roll på scenen. Njursten drabbar ofta yrkesverksamma och det är nog få som har en vikarie som kan komma in med så kort varsel. Enligt tidningen inträffade njurstensanfallet på söndag kväll och en första operation gjordes dagen efter. Tisdag räknade han med att skrivas ut och hans plan var då att stå åter på scenen fredag kväll, i samma vecka. När den andra stenen skulle opereras blev det troligen några sjukdagar till. Om ”Lars” haft flera episoder sedan 1975 och det nu var 2017, tyder det på att hans njurstenssjukdom hade ett kroniskt förlopp med återkommande episoder. Ett sätt att slippa smärtsamma anfall, sjukfrånvaro från jobbet och oron för nya anfall skulle i detta patientfall kunnat vara att använda preparat som kan påverka stenbildningen. Ofta handlar det då om daglig behandling i flera år framöver, kanske livslångt. Men det kan det vara värt vid återkommande episoder med stenar. Det är dock viktigt att veta vilken typ av sten det handlar om. Det kan man fråga kliniken om.
Karaktärerna i denna artikelserie är fiktiva men baserade på verkliga situationer.